Skip Navigation LinksWat is doctoreren? / Hoe doctoreren?

Hoe doctoreren in Vlaanderen?

Het eindpunt van een doctoraatstraject is in principe altijd hetzelfde, maar de wegen die erheen leiden zijn heel divers. In deze rubriek geven we een overzicht van een aantal belangrijke thema’s die belangrijk zijn voor jonge doctorandi:

  • Toelatingsvoorwaarden: om aan een doctoraat te kunnen beginnen zijn er een aantal formele voorwaarden, naast een aantal impliciete verwachtingen.
  • Het proces doctoreren: elke universiteit, faculteit of departement heeft zijn eigen regels met betrekking tot het verloop van een doctoraat, maar toch zijn er een aantal mijlpalen die grotendeels gelijklopend zijn. Je staat er daarbij uiteraard niet alleen voor. Om te promoveren tot doctor heb je een promotor die je gedurende het hele proces ondersteunt en adviseert.
  • Sociaal en legaal statuut: wellicht heb je vragen over je exacte statuut als doctoraatsstudent; ben je dan nog student, of gewoon werknemer?
  • Mobiliteit: steeds meer wordt de nadruk gelegd op internationalisering van het wetenschappelijk onderzoek. Wij bieden een overzicht van de mogelijkheden die je hebt om internationaal mobiel te zijn als onderzoeker..